FAQ – Nejčastější otázky

Co je ESTA?

ESTA je zkratka pro Electronic System for Travel Authorization: on-line program, spravovaný Celní a pohraniční správou a Ministerstvem pro vnitřní bezpečnost pro předběžný screening cestujících do USA na 90 dnů nebo méně v rámci bezvízového programu, aby bylo zajištěno, že nepředstavují právní nebo bezpečnostní riziko.
Systém ESTA byl zaveden 1. srpna 2008, k posílení bezpečnosti programu bezvízového styku, a je povinný pro všechny cestující podle bezvízového programu od 12. ledna 2009.

Jak podám žádost?

Naše webové stránky nabízí jednoduché instrukce pro podání žádosti ESTA; stačí odpovědět na otázky v našem formuláři
Pro dokončení žádosti ESTA budete potřebovat údaje z vašeho pasu; vaše další používaná jména; vízovou historii z cest do Spojených států; jména vašich rodičů; vaše město narození; jakékoli státní identifikační číslo (rodné číslo); vaše kontaktní údaje; vaši historii nakažlivých nemocí, pokud existuje; vaši kriminální historii, pokud existuje; a číslo platební karty.

Co ESTA umožňuje?

Oprávnění ESTA vás kvalifikuje pro cestování v rámci bezvízového programu, ale nemusí to nutně znamenat, že vám bude umožněn vstup do Spojených států. Vstup do Spojených států je založen na místní kontrole ze strany celních a pohraničních orgánů a je na jejich uvážení.

Kdo je oprávněn podat žádost ESTA?

Máte nárok žádat o ESTA, pokud jste občanem země z programu pro bezvízový styk plánující cestu do Spojených států letecky nebo po moři se schváleným přepravcem
Země bezvízového programu jsou:. Andorra, Austrálie, Rakousko, Belgie, Brunej, Chile, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Island, Irsko, Itálie, Japonsko, Lotyšsko, Lichtenštejnsko, Litva, Lucembursko, Malta, Monako, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Portugalsko, San Marino, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Jižní Korea, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Tchaj-wan a Spojené království.
Každý cestující musí mít platný cestovní pas a zpáteční letenku, a jejich cesta musí končit mimo Spojené státy. Každý cestující musí požádat o povolení, včetně nezletilých dětí do 18 let a splnit všechny podmínky způsobilosti programu bezvízového styku.

Musím žádat o ESTA, pokud jsem občan země z programu bezvízového styku a …?

…mám také zákonné trvalé bydliště ve Spojených státech?
Ne

… mám dvojí občanství včetně amerického?
Ne – při vstupu do Spojených států použijte svůj americký pas.

… jsem přistěhovalec z Kanady a cestuji do Spojených států po souši?
Ne

… jsem přistěhovalec z Kanady, a cestuji do Spojených států po moři nebo vzduchem?
Ano

… mám zákonné trvalé bydliště ve Spojených státech?
Pokud cestujete s pasem země programu bezvízového styku a s využitím programu bezvízového styku, ano. Pokud necestujete s pasem země programu bezvízového styku a máte vízum, nemáte nárok na ESTA.

… mám platné vízum v době cesty?
Ne

… cestuji do Spojených států po souši přes Kanadu nebo Mexiku se zelenou kartou I-94?
Ne

… cestuji do Spojených států po moři nebo vzduchem přes Kanadu nebo Mexiko?
Ano

… pouze projíždím přes území Spojených států a nechci tam zůstat?
Ano

… jsem nezletilý, je mi méně než 18 let a cestuji v rámci programu bezvízového styku?
Ano

… cestuji a plánuji krátkodobý pobyt na amerických Panenských ostrovech nebo v Portoriku?
Ano

Kdy bych měl/a předložit svou žádost ESTA?

Doporučuje se podat žádost, jakmile se rozhodnete cestovat do Spojených států v rámci bezvízového programu, ale je možné požádat až do 72 hodin před cestou. Není třeba čekat, až budete mít potvrzený cestovní program: pro žádost nepotřebujete konkrétní informace nebo zajištěné ubytování
Nehrozí vám žádná pokuta, pokud zažádáte brzy a vaše ESTA povolení vyprší, když budete ještě ve Spojených státech:. Můžete stále odjet zpátky do země původu, jak bylo plánováno.

Umožňuje ESTA skupinové žádosti?

Je snadné vaše žádosti seskupit: po odeslání žádosti zvolte možnost podat novou žádost na stránce s poděkováním a vyplňte novou žádost pro dalšího žadatele.

Mohu opravit chyby v mých informacích během vyplňování žádosti ESTA?

Pouze některé chyby v aplikacích ESTA můžete opravit: e-mailovou adresu, telefonní číslo a vaše cestovní informace. V případě chyby v informacích o cestovním dokladu musíte žádost zrušit a začít znovu, takže je dobré být při vyplňování žádosti co nejpřesnější.

Jaká je doba platnosti žádosti ESTA?

Povolení ESTA je platné, dokud váš pas nevyprší nebo po dobu dvou let ode dne, kdy vám byla povolení uděleno, podle toho, která situace nastane dříve.

Co když moje povolení ESTA nebude schváleno?

Je-li vaše žádost zamítnuta, můžete stále cestovat do Spojených států v rámci vízového programu. Obraťte se na nejbližší americké velvyslanectví nebo konzulát pro podrobnější informace.

Je povolení ESTA platné pro opakované cesty do Spojených států?

Platné povolení ESTA vám umožňuje neomezený počet cest do Spojených států.

Musím žádat znovu, když jsem získal povolení ESTA předtím, že začaly být vyžadovány další informace v roce 2014?

Ne; všechna současná ESTA povolení jsou stále platná. Budete muset pouze poskytnout dodatečné informace, pouze až vyprší stávající povolení a zažádáte znovu.

Jaká je doba vyřízení žádosti ESTA?

Ve většině případů jsou výsledky ESTA k dispozici téměř okamžitě, a náš e-mail informující vás o stavu žádosti dostanete během 24 hodin. Prověření žádosti a odeslání emailu trvat až 72 hodin.

Co mám dělat, když zapomenu své číslo žádosti?

Stačí zaslat požadavek prostřednictvím stránky Ověřit / Zkontrolovat stav ESTA, a vaše číslo žádosti ESTA bude zasláno na e-mailovou adresu spojenou s vaší žádosti.

Může jedna osoba podat žádost ESTA za někoho jiného? Mohu žádat za přátele nebo příbuzné, nebo mohou oni žádat za mě?

ESTA umožňuje žádosti od jiných osob, ale osoba, která cestuje, je v konečném důsledku odpovědná za pravdivost a úplnost jakýchkoliv informací poskytnutých v žádosti ESTA.

Při cestě do Spojených států, jaké ESTA doklady bych měl/a mít s sebou?

V den cesty si vytiskněte PDF s číslem ESTA a uložte ho k cestovním dokladům. Zatímco úředníci celní a hraniční kontroly Spojených států mají elektronický přístup k vaší schválené žádosti ESTA, váš letecký či jiný dopravce může požadovat papírový výtisk při nástupu.

Kdy bych měl požádat o nové povolení ESTA?

Podejte novou žádost, pokud vaše povolení ESTA vypršelo a chcete cestovat do Spojených států. ESTA povolení bohužel nelze momentálně přímo obnovit. Jinak musíte požádat o nové povolení ESTA, pokud:

  • – Změníte své jméno z jakéhokoliv důvodu;
  • – Dostanete nový pas;
  • – Změníte své pohlaví;
  • – Změňte občanství;
  • – Nastane změna situace, která se vztahuje na Vaše povolení ESTA, ať už právní nebo zdravotní.