ESTA – cestovní povolení: Často kladené otázky (FAQ)

 

Co je cestovní povolení pro Spojené státy?

Spojené státy mají nyní nástroj pro svůj bezvízový program, aby byla zajištěna větší bezpečnost při bezvízovém. ESTA (elektronický systém pro cestovní povolení) umožňuje občanům zemí, které se účastní programu bezvízového styku, získat cestovní povolení online, během několika minut, pokud mají v plánu cestovat do Spojených států.

Kdo je povinen žádat o ESTA?

Pokud cestujete do Spojených států v rámci programu bezvízového styku letecky nebo po moři, budete muset požádat o cestovní povolení ESTA. Cestovatelé všech věkových kategorií, kteří nemají zajištěno vízum (včetně dětí) musí před cestou do Spojených států obdržet povolení. O povolení může požádat i třetí osoba jménem cestujícího.

Zaručuje mi schválené cestovní povolení vstup do Spojených států?

Bohužel ne. Schválené cestovní povolení znamená, že máte nárok na cestu do Spojených států v rámci programu bezvízového styku, ale povolení pro vstup do Spojených států bude uděleno až po příjezdu ze strany celní a pohraniční policie. Na základě jejich kontroly může být důvod odepřít vstup do Spojených států amerických podle ustanovení programu bezvízového styku, nebo zákonů Spojených států.

Je ESTA to samé jako vízum?

Oprávnění ESTA není vízum, pouze předem udělené povolení cestovat v rámci programu bezvízového styku, který je navržen tak, aby umožnil cestujícím obejít se bez vízového procesu. Oprávnění ESTA není rovnocenné vízu do Spojených států, a nelze jím nahradit vízum v situacích, kdy je vyžadováno.
Pokud máte mít platné vízum pro cestování do Spojených států, nepotřebujete cestovní povolení prostřednictvím ESTA: můžete cestovat legálně do a ze Spojených států na základě tohoto víza.

Jak dlouho platí moje povolení ESTA?

Povolení ESTA je platné až do vypršení platnosti vašeho pasu, nebo dva roky od jeho schválení -podle toho, co nastane dříve. ESTA povolení lze odvolat, ale v takovém případě je neplatné okamžitě. Chcete-li si být jisti, jak dlouho ještě bude vaše povolení ESTA platné, zkontrolujte v aplikaci Schválené povolení: najdete tu datum platnosti povolení.

Kdy musím žádat o ESTA?

Můžete požádat o povolení ESTA hned, jakmile víte, že budete cestovat do Spojených států, i když ještě neznáte své kompletní cestovní plány dosud. Nicméně, Oddělení domácí bezpečnosti doporučuje poslat žádost alespoň 72 hodin před cestou, aby byla jistota, že povolení bude k dispozici v den cesty.

Jak dlouho před cestou je nutné požádat o cestovní povolení prostřednictvím ESTA?

Můžete žádat o povolení ESTA kdykoliv před cestou, ale je dobré požádat nejpozději 72 hodin předtím, než budete cestovat. V naprosté většině případů systém ESTA potvrdí nebo zamítne povolení během minuty od obdržení vaší žádosti, ale zpoždění systému se mohou občas vyskytnout, a měli byste s nimi raději počítat. Je v pořádku, pokud jste ještě ne zcela naplánovali vaši cestu – i přesto můžete podat žádost ESTA, bez znalosti vaší trasy nebo adresy, na které budete ubytováni, a nebudete muset aktualizovat tyto informace na vašem ESTA povolení. ESTA přijímá žádosti na poslední chvíli nebo pro nouzové případy cest, ale je lepší zažádat včas, abyste nemuseli ve Spojených státech ukončit cestu bez povolení ESTA.

Může cestující do USA žádat o ESTA bez konkrétních cestovních plánů?

Ano můžete! Pokud cestujete do Spojených států v rámci programu bezvízového styku, ale ještě neznáte adresu, kde budete bydlet, stačí zadat hotel nebo přibližné místo, které je vaším cílem ve Spojených státech. Můžete (ale nejste povinni) aktualizovat informace v systému ESTA i poté, kdy vám bude povolení uděleno.

Potřebují občané zemí, které se účastní programu bezvízového styku povolení, pokud přes Spojené státy pouze projíždějí na své cestě do jiné země?

Jste-li státním příslušníkem země, která je součástí programu bezvízového styku, při tranzitu přes území Spojených států budete muset buď použít vízum, nebo povolení ESTA. Pokud přes území Spojených států pouze projíždíte, ale nezůstáváte, zadejte “Tranzit” a váš konečný cíl v poli “Adresa pobytu ve Spojených státech“ v žádosti ESTA.