ESTA – Beutazási engedély: Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

 

Mi az a beutazási engedély az Egyesült Államokba?

A Vízummentességi Programhoz az Egyesült Államoknak most már van egy utazásengedélyező eszköze ahhoz, hogy biztosítsa a vízummentes utazás még nagyobb biztonságát. Az ESTA (az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer) segítségével a Vízummentességi Programban részt vevő országok állampolgárai az interneten keresztül percek alatt be tudják szerezni a beutazási engedélyüket, amikor az Egyesült Államokba történő utazásukat tervezgetik.

Kinek kell ESTA-t kérelmeznie?

Ha a Vízummentességi Program keretein belül légi vagy vízi úton az Egyesült Államokba utazna, beutazási engedélyt kell kérelmeznie az ESTA-n keresztül. Kortól függetlenül (beleértve a gyerekeket is) minden olyan utazónak, aki nem szerzett be vízumot az Egyesült Államokba való utazása előtt engedélyt kell kapnia. Az engedélyt bármilyen harmadik fél kérelmezheti az utazni szándékozó személy nevében.

A jóváhagyott beutazási engedély garantálja számomra a belépést az Egyesült Államokba?

Sajnos nem. A jóváhagyott utazási engedély azt jelenti, hogy Ön jogosult arra, hogy a Vízummentességi Program részeként az Egyesült Államokba utazzon, az USA-ba történő belépés jogát azonban az érkezésekor fogja megítélni a Vám- és Határőrség egyik tisztje. A vizsgálat során találhatnak olyan okot, amelyre hivatkozva megtagadják Öntől az Egyesült Államokba történő belépést vagy a Vízummentességi Program kikötései, vagy pedig az Egyesült Államok törvényei alapján.

Az ESTA ugyanaz, mint a vízum?

Az ESTA engedély nem egy vízum, csupán egy előzetes engedély arra, hogy Ön utazhat a Vízummentességi Program keretein belül, amelyet arra találtak ki, hogy az utazók kikerülhessék a vízumkérelmezés folyamatát. Az ESTA engedély nem egyenértékű az amerikai vízummal, és nem is helyettesíti azt olyan helyzetekben, amikor az utazáshoz kötelező vízummal rendelkezni.
Ha rendelkezik érvényes vízummal ahhoz, hogy az Egyesült Államokba utazzon, akkor nem szükséges beszereznie az ESTA engedélyt: jogilag oda-vissza utazhat a vízummal.

Meddig érvényes az ESTA engedélyem?

Az ESTA engedély az útlevél lejártáig, vagy az engedély jóváhagyásától számított két évig érvényes – attól függően, hogy melyik a korábbi időpont. Az ESTA engedély visszavonható: ebben az esetben az engedély azonnal érvénytelenné válik. Ahhoz, hogy biztos lehessen az ESTA engedélyének érvényességi idejében, ellenőrizze az “Engedély megadva” részt a kérelmén: ott látható az engedélyének lejárati dátuma.

Mikor kell ESTA-t kérelmeznem?

Kérelmezheti az ESTA engedélyt rögtön, ahogy eldöntötte, hogy az Egyesült Államokba fog utazni – akkor is kérelmezhet, ha még nincs konkrét útiterve. A Belbiztonsági Minisztérium javaslata alapján érdemes az utazást megelőzően legalább 72 órával benyújtania a kérelmet annak érdekében, hogy az utazás napján biztosan rendelkezésére álljon az engedély.

Az utazás előtt mennyi idővel kell benyújtani a kérelmet az ESTA-n keresztül?

Az utazása előtt bármikor kérelmezheti az ESTA engedélyt, azonban a DHS szerint bölcs dolog benyújtani a kérelmet az utazást megelőzően legalább 72 órával. Az esetek túlnyomó többségében az ESTA rendszere a kézhezvételt követően egy percen belül helyben fogja hagyni, vagy el fogja utasítani a kérelmet, azonban fennakadások alkalmanként előfordulhatnak a rendszerben, és kérjük, hogy ezt kalkulálja bele.
Nem probléma, ha még nincs szilárd útiterve: benyújthatja az ESTA kérelmet úgy is, ha még nincs meg a fix útiterve, vagy az a cím, ahol tartózkodni fog – nem lesz kötelező frissítenie ezt az információt az ESTA kérelmében.
Az ESTA elfogadja az oldalon az utolsó pillanatban vagy a sürgősen utazni szándékozók kérelmét, de az a legjobb, ha nem kell leszállni az Egyesült Államokban az ESTA engedély hiánya miatt.

Az utazás előtt mennyi idővel kell benyújtani a kérelmet az ESTA-n keresztül?

Igen, tud! Ha a Vízummentességi Program keretein belül az Egyesült Államokba utazik, de még nem tudja annak a helynek a címét, ahol tartózkodni fog, egyszerűen csak adja meg a hotel nevét, vagy a hozzávetőleges amerikai tartózkodási helyét. Habár nem kötelező, azonban a lehetősége adott arra, hogy frissítse az információt, amint megkapja az engedélyt.

A Vízummentességi Programban részt vevő országok állampolgárainak, vagy polgárainak szükséges beutazási engedéllyel rendelkezniük, ha útban egy másik ország felé csupán átutaznak az Egyesült Államokon?

Ha olyan ország állampolgára, amely részt vesz a Vízummentességi Programban, és Ön átutazik az Egyesült Államokon, akkor rendelkeznie kell vízummal vagy beutazási engedéllyel. Amennyiben csak átutazik az országon, és nem marad az Egyesült Államokban, akkor az ESTA kérelemben adja meg azt, hogy “Átutazóban”, és írja be a végső úti célt “A címe, amíg az Egyesült Államokban tartózkodik” mezőbe.