GYIK – Gyakran ismételt kérdések

Mi az az ESTA?

Az ESTA az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer rövidítése, mely egy program, amit a Vám- és Határőrség, valamint a Belbiztonsági Minisztérium adminisztrál, hogy azokat az utazni szándékozó személyeket, akik 90 napra, vagy annál kevesebb időre szeretnének az Egyesült Államokba utazni a Vízummentességi Program keretein belül előzetesen átvilágítsák azért, hogy megbizonyosodhassanak arról, hogy nem jelentenek biztonsági vagy bűnügyi kockázatot.
Az ESTA-t 2008. augusztus 1-én vezették be, hogy növeljék a VWP biztonságát, és 2009. január 12-e óta minden olyan utazóra nézve kötelező, aki a Vízummentességi Program keretében utazna.

Hogyan tudok kérelmezni?

A honlapunk egyszerű instrukciókat nyújt az ESTA kérelmezéséhez; egyszerűen csak válaszoljon az igénylési űrlapunkon olvasható kérdésekre.
Az ESTA kérelem kitöltéséhez szükséges lesz megadnia az útlevelében található adatokat; bármely más nevet, amit használ; a korábban elfogadott Egyesült Államokba szóló vízumok történetét; a szülei nevét; a születési helyét; bármilyen nemzeti azonosítószámot, amellyel rendelkezik; a kapcsolatfelvételi adatait; ha van ilyen, akkor a fertőző betegségeire vonatkozó betegéletútját; a büntett előéletével kapcsolatos adatokat, ha vannak ilyenek; és a hitelkártyája számát.

Mire szolgál az ESTA engedély?

Az ESTA engedély feljogosítja Önt arra, hogy a Vízummentességi Program keretein belül utazzon, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy beengedik az Egyesült Államokba. Az USA-ba való belépés alapja az Ön érkezését követően a Vám- és Határőrség tisztje által történő vizsgálat, és a beléptetés az ő megítélésétől is függ.

Kik jogosultak arra, hogy ESTA-t kérelmezzenek?

Ön jogosult arra, hogy ESTA-t kérelmezzen, amennyiben a Vízummentességi Programban részt vevő bármely ország állampolgára, és szándékában áll belépni az Egyesült Államokba légi vagy vízi úton egy ismert utasszállítón.
A Vízummentességi Programban részt vevő országok az alábbiak: Andorra, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brunei, Chile, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Portugália, San Marino, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Svájc, Tajvan, és az Egyesült Királyság.
Minden utazónak érvényes útlevéllel és retúr jeggyel kell rendelkeznie olyan utazás esetén, amelynek végállomása nem az Egyesült Államokban található. Minden utazónak kell engedélyt kérelmeznie, beleértve a 18 éven aluli kiskorúakat is, és meg kell felelniük a Vízummentességi Program jogosultsági feltételeinek.

Szükséges ESTA-t kérelmeznem, ha a vízummentességet élvező egyik ország állampolgára vagyok és…?

…az Egyesült Államok törvényes, állandó lakosa vagyok?
Nem

…kettős állampolgár vagyok amerikai állampolgársággal?
Nem – az állampolgároknak az amerikai útlevelüket kell használniuk, amikor belépnek az Egyesült Államokba.

…kanadai bevándorló is vagyok, és szárazföldön utazom az Egyesült Államokba?
Nem

…kanadai bevándorló is vagyok, és vízi vagy légi úton utazom az Egyesült Államokba?
Igen

…az Egyesült Államok törvényes, állandó lakosa vagyok?
Amennyiben a VWP útlevéllel utazik, és igénybe veszi a VWP-t, akkor igen. Ha nem VWP útlevéllel utazik, hanem vízummal, akkor Ön nem jogosult az ESTA-ra.

…van érvényes vízumom az utazás pillanatában?
Nem

…szárazföldön utazom az Egyesült Államokba zöldkártyával (I-94) Kanadán vagy Mexikón keresztül?
Nem

…vízi vagy légi úton utazom az Egyesült Államokba Kanadán vagy Mexikón keresztül?
Igen

…csak átutazom az Egyesült Államokon, de nem maradok ott?
Igen

…18 év alatti kiskorú vagyok, a VWP keretein belül utazom?
Igen

…az Amerikai Virgin-szigetekre vagy Puerto Ricóba utazom egy rövid időre?
Igen

Mikor kell benyújtanom az ESTA iránti kérelmemet?

Ajánlott akkor kérelmezni, amikor eldönti, hogy az Egyesült Államokba fog utazni a Vízummentességi Program keretein belül, azonban lehetősége van arra is, hogy 72 órával az utazás előtt nyújtsa be a kérelmet. Nem fontos addig várnia, amíg az útiterve le lesz fixálva: a kérelmezéshez nem szükségesek konkrét utazási adatok vagy a szálláshely adatai.
Nem jár semmilyen büntetés a korai kérelmezésért, és azért sem, ha lejár az ESTA-ja, amíg az Egyesült Államokban tartózkodik: a terveivel összhangban haza tud utazni abba az országba, ahonnan származik.

Az ESTA lehetővé teszi a csoportos kérelmezést?

Könnyű csoportosítani a kérelmeit: miután benyújtotta a kérelmét, a “köszönjük” oldalon válassza ki az új kérelem benyújtása opciót, és töltse ki az új kérelmet a következő kérelmező számára.

Ki tudom javítani az ESTA kérelmemben megadott információban található hibát?

Az ESTA kérelemben csak bizonyos hibákat lehet kijavítani: az e-mail címet, a telefonszámot, és az utazással kapcsolatos információt. Az útlevéllel kapcsolatos adatokban található hiba esetén törölni kell a kérelmet, és újra kell kérelmezni, ezért tanácsos precíznek lenni az igénylési űrlap kitöltésekor.

Mennyi az ESTA érvényességi ideje?

Az ESTA engedély addig érvényes, amíg le nem jár az útlevele, vagy maximum két évig érvényes attól az időponttól számítva, amikor jóváhagyták az utazási engedélyét – attól függ, melyik következik be előbb.

Mi a teendő akkor, ha nem hagyják jóvá az ESTA engedélyemet?

Ha elutasították a kérelmét, akkor is van lehetősége arra, hogy vízummal utazzon az Egyesült Államokba. Kérelmezzen az Egyesült Államok legközelebbi nagykövetségén vagy konzulátusán.

Az ESTA engedély több Egyesült Államokba történő utazásra is érvényes?

Egy érvényes ESTA engedély korlátlan számú belépést biztosít az Egyesült Államokba.

Szükséges új kérelmet benyújtanom, ha azelőtt szereztem be az ESTA engedélyt, mielőtt 2014-től bővebb információt kértek?

Nem; minden le nem járt ESTA engedély érvényes. Csak akkor kell megadnia a további adatokat, ha ismét kérelmez majd, miután lejárt a jelenlegi engedélye.

Mennyi idő alatt lehet választ kapni az ESTA kérelemre?

A legtöbb esetben az ESTA eredménye szinte azonnal elérhetővé válik, a státuszról szóló tájékoztató e-mailünket pedig 24 órán belül fogja megkapni. Azonban eltarthat akár 72 óráig is, hogy megkapja a státuszról a döntést, és megérkezzen az e-mail fiókjába.

Mit tegyek, ha elfelejtem a kérelmem számát?

Csak nyújtson be kérelmet az ESTA státusz ellenőrzése/megtekintése oldalon keresztül, és az ESTA számát el fogjuk küldeni a kérelméhez tartozó e-mail címre.

Lehetséges másik ember számára ESTA-t kérelmezni? Nyújthatok be kérelmet a barátaim vagy a rokonaim számára, vagy kérelmezhetnek ők is a nevemben?

Az ESTA lehetővé teszi, hogy egy harmadik fél nyújtsa be a kérelmet, azonban az utazni szándékozó személy felel az ESTA kérelemben megadott adatok valódiságáért és teljességéért.

Amikor az Egyesült Államokba utazok, milyen ESTA dokumentumokat vigyek magammal?

Az utazás napján nyomtassa ki a PDF dokumentumot, amelyben szerepel az ESTA száma, és vigye magával a többi iratával, amelyek szükségesek az utazáshoz. Míg az Egyesült Államok határőre elektronikusan hozzáfér az Ön ESTA-jának jóváhagyásához, addig utasfelvételkor szüksége lehet rá a légitársaságnak, vagy kérhetik az utasszállítón.

Mikor kell ismét új ESTA engedélyt kérelmeznem?

Új kérelmet kell benyújtania, ha lejár az ESTA engedélye, viszont szeretne az Egyesült Államokba utazni. Az ESTA engedélyt ekkor sajnos nem lehet megújítani. Egyébként pedig kérelmezzen új ESTA engedélyt, ha:

  • – Bármilyen okból megváltoztatja a nevét;
  • – Új útlevelet csináltat;
  • – Megváltoztatja a nemét;
  • – Változtat azon, hogy mely ország állampolgára;
  • – Változás áll be az életében, mely érinti az ESTA engedélyét, legyen az jogi vagy orvosi ügy.