ESTA kérelmezés online – Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

 

Milyen információ szükséges az ESTA kérelem kitöltéséhez?

Amikor leül kitölteni az ESTA kérelmet, akkor az alábbi információk megadása szükséges:

  • Az Ön neve és a születési dátuma;
  • Az útlevelének adatai (az útlevélszám, a kiállító ország neve, a lejárati dátum);
  • Az Egyesült Államokban található úti céljának címe a kérelmezés pillanatában;
  • Információ a fertőző betegségeiről, ha van ilyen betegsége;
  • Információ arról, hogy letartóztatták-e, vagy elítélték-e bizonyos bűncselekmények miatt, ha előfordult ilyesmi;
  • Információ arról, hogy kitoloncolták-e, vagy visszavonták-e a vízumát, ha előfordult ilyesmi;

Hogyan tudok beutazási engedélyt kérelmezni az Egyesült Államokba a Vízummentességi Program keretein belül?

Töltse ki az ESTA kérelmét

Lépjen fel az ESTA weboldalra, és töltse ki az ott található űrlapot a szükséges adatokkal: a fenti listán felsorolt adatokkal, a pillanatnyi útitervével, a hitelkártyájának adataival, és olvashat majd hét biztonsági kérdést is. A kérelmet egy csoport minden olyan utazója számára be kell nyújtani, akinek nincsen vízuma, beleértve a kiskorúakat is.

Nyújtsa be az ESTA kérelmét

Az ESTA weboldala lehetőséget biztosít Önnek arra, hogy átnézze és leellenőrizze az adatokat még mielőtt benyújtaná a kérelmet. Az adatok pontossága érdekében ellenőrizze kétszer is az összes információt.

Fizesse ki az ESTA kérelem árát

A kártyájával fizesse ki a 4 dolláros feldolgozási díjat (melyet a 2009-es Utazást Népszerűsítő Törvényben felvázoltak). További 10 dollár kerül felszámításra, ha a kérelmét jóváhagyják.

Kapja meg a kérelem státuszát

Legtöbbször azonnal (1 perc alatt, vagy még hamarabb) megérkezik az ESTA kérelem státuszáról szóló döntés. Néha azonban több idő szükségeltetik egy kérelem feldolgozásához; ebben az esetben 72 órán belül várható, hogy az ESTA-s weboldalon elérhető lesz a kérelem státuszáról szóló döntés.

A kérelem három lehetséges státusza közül az egyiket fogja megkapni:

  • Engedély jóváhagyva. Gratulálunk! A rendszer elérhetővé fogja tenni az Ön számára a jóváhagyás megerősítésének nyomtatható példányát, valamint egy nyugtát, és engedélyezték az Ön számára, hogy a Vízummentességi Program keretein belül utazzon. Kérjük, ne feledje, hogy az ESTA engedély nem garantálja a belépést az Egyesült Államokba; érkezésekor a Vám- és Határőrség egyik tisztje át fogja vizsgálni, és döntést hoznak arról, hogy a szabályzat és a törvény alapján Ön jogosult-e arra, hogy belépjen az Egyesült Államokba.
  • Utazás megtagadva. Sajnos nem engedélyezték az Ön számára, hogy kihasználhassa a Vízummentességi Programot az Egyesült Államokba történő utazáshoz. Ez azonban nem azt jelenti, hogy megtagadják Öntől azt, hogy beléphessen az Egyesült Államokba, sem azt, hogy nem utazhat el, csupán azt jelenti, hogy nem jogosult a Vízummentességi Programra. Ön nyugtát fog kapni a felszámolt feldolgozási díjról, a következő lépés pedig az, hogy a vízum beszerzéséhez felvegye a kapcsolatot a Külügyminisztériummal vagy az Egyesült Államok Nagykövetségével.
  • Engedély függőben. Amennyiben a “függőben” státuszt látja, az azt jelenti, hogy a rendszer által nem hozható meg a döntés azonnal, és a beutazási engedélyének kérdése további felülvizsgálatot igényel. Meg fogja kapni a szükséges információt ahhoz, hogy ellenőrizhesse a kérelmének státuszát 72 óra elteltével (a kérelmét elbírálhatják pozitívan vagy megtagadhatják azt). A “függőben” státusz nem feltétlenül jelent nemet.

Szükséges, hogy az utazók magukkal vigyék a repülőtérre a beutazási engedélyük nyomtatott példányát?

Nem feltétlenül szükséges, hogy Önnél legyen az ESTA státuszának kinyomtatott példánya – a DHS-nak ugyanis lesz elektronikus nyilvántartása az Ön engedélyéről. Azonban ajánlott mégis magánál tartania belőle egy példányt, hogy tájékoztatni tudja a fuvarozót az ESTA engedélyéről, és azért is, hogy meglegyen az ESTA száma.

Egy utazni szándékozó személynek szükséges valaha is újra kérelmeznie a beutazási engedélyt az ESTA-n keresztül?

Több olyan helyzet is előfordulhat, amikor szükséges lehet, hogy új ESTA engedélyt kérelmezzen. Új kérelmet kellene benyújtania, ha:

  • Lejár az útlevele, és új útlevelet igényel;
  • Bármilyen okból megváltoztatja a hivatalos nevét;
  • Megváltoztatja a nemét;
  • Változik az, hogy Ön melyik ország állampolgára;
  • Az életkörülményei oly módon megváltoznak, hogy az ESTA űrlapon a kérdésekre adott bármely korábbi “igen” vagy “nem” válasza már nem helytálló;
  • Lejár a korábbi ESTA engedélye, mert lejárt az útlevele, vagy azért, mert eltelt a két év azóta, hogy megkapta az engedélyt.

Az új kérelmek esetében is ugyanazt a díjat számítjuk fel, mint az eredeti kérelem esetében.

Egy utazni szándékozó személy hogyan tud ESTA-t kérelmezni, ha nincs hozzáférése az internethez?

Mivel az ESTA csupán online program, az olyan utazni szándékozó személyek, akik nem rendelkeznek internetkapcsolattal megkérhetnek egy harmadik felet (megbízott ügyintézőt, utazási iroda dolgozóját, rokont vagy barátot), hogy nyújtsák be az ESTA kérelmet a nevükben. Minden megadott válaszért a jogilag felelős személy továbbra is az, akinek a nevében be lett nyújtva a kérelem.