ESTA – Ceļošanas atļauja: Biežāk uzdotie jautājumi (BUJ)

 

Kas ir ceļošanas atļauja ieceļošanai Amerikas Savienotajās Valstīs?

Amerikas Savienotās Valstis izveidoja ceļošanas atļauju izsniegšanas rīku ASV bezvīzu programmas ietvaros, lai uzlabotu bezvīzu ceļošanas drošību. ESTA (elektroniskā sistēma ceļošanas atļaujām) ļauj ASV bezvīzu programmas dalībvalstu pilsoņiem iegūt ceļošanas atļauju ieceļošanai ASV tiešsaistē dažu minūšu laikā.

Kam ir jāpiesakās ESTA atļaujai?

Ja dodaties uz Amerikas Savienotajām Valstīm bezvīzu programmas ietvaros ar lidmašīnu vai kuģi, jums ir jāiesniedz pieteikums ESTA sistēmā ceļošanas atļaujas saņemšanai. Visu vecumu ceļotājiem, kuriem nav vīzas (tai skaitā zīdaiņi), ir jāsaņem ceļošanas atļauja pirms ieceļošanas Amerikas Savienotajās Valstīs. Iesniegt pieteikumu ceļošanas atļaujas saņemšanai vienas personas vārdā var iesniegt cita persona.

Vai apstiprināta ceļošanas atļauja garantē to, ka man ļaus ieceļot Amerikas Savienotajās Valstīs?

Diemžēl, nē. Apstiprināta ceļošanas atļauja nozīmē tikai to, ka jums tiek dota atļauja ceļot uz ASV bezvīzu programmas ietvaros, bet to, vai jums tiks atļauts ieceļot Amerikas Savienotajās Valstīs, ierašanās brīdī noteiks ASV muitas un robežsardzes dienesta darbinieks. ASV muitas un robežsardzes dienesta darbinieks var pieņemt lēmumu liegt jums ieceļot ASV saskaņā ar bezvīzu programmas noteikumiem vai spēkā esošo ASV likumdošanu.

Vai ESTA ir tas pats, kas vīza?

ESTA ceļošanas atļauja nav vīza, bet gan pielaide ceļošanai ASV bezvīzu programmas ietvaros, kuras mērķis ir ļaut ceļotājiem izvairīties no vīzas iegūšanas procesa. ESTA atļauja nav ekvivalenta Amerikas Savienoto Valstu vīzai un to nevar izmantot kā aizvietojumu vīzai situācijās, kad ceļošanai ir nepieciešama vīza.
Ja jums ir vīza, kas ir derīga ceļošanai uz ASV, jums nav nepieciešams iegūt ESTA ceļošanas atļauju: jums ir tiesības doties no/uz Amerikas Savienotajām Valstīm ar esošo vīzu.

Cik ilgu laiku ir derīga mana ESTA atļauja?

ESTA ceļošanas atļauja ir derīga līdz brīdim, kamēr ir derīga jūsu pase, vai divus gadus no dienas, kad ceļošanas atļauja tika piešķirta — atkarībā no tā, kurš nosacījums iestājas agrāk. ESTA ceļošanas atļaujas var tikt atsauktas, un tādā gadījumā tās nekavējoties kļūst nederīgas. Lai uzzinātu, cik ilgi ir derīga jūsu ESTA ceļošanas atļauja, pārbaudiet informāciju jūsu pieteikuma sadaļā Atļauja apstiprināta: šajā sadaļā būs norādīts jūsu ceļošanas atļaujas derīguma termiņš.

Kādos gadījumos man ir jāpiesakās ESTA atļaujai?

Jūs varat pieteikties ESTA ceļošanas atļaujai uzreiz, brīdī, kad nolemjat ceļot uz Amerikas Savienotajām Valstīm, pat tad, ja jums vēl nav pilnībā zināmi ceļošanas plāni. Tomēr ASV Iekšzemes drošības departaments iesaka iesniegt pieteikumu vismaz 72 stundas pirms ceļojuma uzsākšanas, lai pārliecinātos par to, ka atļauja tiek saņemta dienā, kad plānojat ieceļot ASV.

Cik ilgā laikā pirms ceļojuma ir jāpiesakās ceļošanas atļaujas saņemšanai ESTA ietvaros?

Jūs varat pieteikties ESTA ceļošanas atļaujai jebkurā brīdī pirms ceļošanas uz ASV, bet ASV Iekšzemes drošības departaments iesaka iesniegt pieteikumu vismaz 72 stundas pirms ceļojuma uzsākšanas, lai pārliecinātos par to, ka atļauja tiek saņemta dienā, kad plānojat ieceļot ASV. Lielākajā daļā gadījumu ESTA sistēma apstiprinās vai noraidīs jūsu pieteikumu minūtes laikā pēc pieteikuma saņemšanas, bet ir iespējami kavējumi un traucējumi sistēmas darbībā, kas ir jāņem vērā. Gadījumā, ja jums vēl nav konkrētu plānu par došanos uz ASV, jūs varat iesniegt ESTA pieteikumu arī nezinot ieceļošanas laikus vai adresi, kurā jūs apmetīsieties ASV, un jums nebūs jānorāda šī informācija jūsu ESTA ceļošanas atļaujas pieteikumā. Ir iespējams iesniegt ESTA pieteikumu pēdējā brīdī vai ārkārtas situācijās, bet ieceļot ASV bez derīgas ESTA ceļošanas atļaujas nav ieteicams.

Vai ESTA pieteikumu var iesniegt ceļotāji, kam vēl nav konkrētu plānu par ieceļošanu ASV?

Jā, jūs varat! Ja ceļojat uz Amerikas Savienotajām Valstīm bezvīzu programmas ietvaros, bet jums nav zināma jūsu dzīvesvietas adrese, vienkārši norādiet viesnīcu vai aptuveno galamērķi Amerikas Savienotajās Valstīs. Jūs varat (bet tas nav obligāti) norādīt šo informāciju ESTA pieteikumā tad, kad saņemsiet ceļošanas atļauju un jums šī informācija būs zināma.

Vai ASV bezvīzu programmas dalībvalstu pilsoņiem vai iedzīvotājiem ir nepieciešama ceļošanas atļauja, ja viņi ieceļo ASV kā tranzītvalstī, lai dotos uz citu valsti?

Ja esat ASV bezvīzu programmas dalībvalsts pilsonis un ASV izmantojat kā tranzītvalsti, jums ir nepieciešama vīza vai ESTA ceļošanas atļauja. Ja ASV ierodaties kā tranzītvalstī, nepaliekot ASV, ESTA atļaujas pieteikumā kā ceļojuma galamērķi sadaļā “Addres While in the United States” (dzīvesvietas adrese atrodoties ASV) norādiet “In Transit” (tranzīts).