ESTA pieteikums tiešsaistē – biežāk uzdotie jautājumi (BUJ)

 

Kāda informācija ir nepieciešama, lai aizpildītu ESTA pieteikumu?

Lai aizpildītu ESTA pieteikumu, jums būs jānorāda sekojoša informācija:

  • Jūsu vārds un dzimšanas datums;
  • Jūsu pases dati (numurs, izdošanas valsts, derīguma termiņš);
  • Jūsu galamērķa adrese Amerikas Savienotajās Valstīs pieteikuma iesniegšanas brīdī;
  • Informācija par slimošanu ar infekcijas slimībām, ja attiecināms;
  • Informācija par arestiem vai notiesāšanu saistībā ar konkrētiem noziegumiem, ja attiecināms;
  • Informācija par deportāciju vai vīzas atcelšanu, ja attiecināms;

Kā es varu pieteikties atļaujas saņemšanai ceļošanai uz Amerikas Savienotajām Valstīm bezvīzu programmas ietvaros?

Aizpildiet jūsu ESTA pieteikumu

Pieslēdzieties ESTA interneta vietnei un aizpildiet reģistrācijas formu, norādot pieprasīto informāciju: augstāk norādītās informācijas saraksts, kā arī ar šī brīža ceļojuma organizāciju saistītā informācija, jūsu kredītkartes dati un septiņi drošības jautājumi. Iesniegums ir jāaizpilda par katru jūsu grupas locekli, kam nav vīzas, tai skaitā arī nepilngadīgās personas.

Iesniedz jūsu ESTA pieteikumu

ESTA interneta vietne dos jums iespēju pārskatīt un pārbaudīt informāciju pirms pieteikuma iesniegšanas. Rūpīgi pārbaudiet informāciju pirms iesniegšanas.

Samaksājiet ESTA pieteikuma maksu

Veiciet pieteikuma apstrādes apmaksu $4,00 USD apmērā (definēta Ceļošanas veicināšanas likumā, kas pieņemts 2009. gadā (Travel Promotion Act, 2009)), izmantojot jūsu kredītkarti. Gadījumā, ja jūsu pieteikums tiks apstiprināts, no jūsu konta tiks noņemti vēl $10,00 USD.

Saņemiet jūsu pieteikuma statusu

Lielākajā daļā gadījumu jūs saņemsiet jūsu ESTA pieteikuma statusu gandrīz nekavējoties (vienas minūtes laikā vai ātrāk). Tomēr ir situācijas, kad pieteikuma apstrādei ir nepieciešams vairāk laika; tādos gadījumos jūsu pieteikuma status būs pieejams ESTA interneta vietnē nākamo 72 stundu laikā.

Jūs saņemsiet vienu no trīs pieteikuma statusiem:

  • Pieteikums apstiprināts. Apsveicam! Sistēma sniegs jums izdrukājamu apstiprinājumu, kā arī kvīti par maksājumiem no jūsu kredītkartes; un tagad jums ir atļauja ceļot bezvīzu programmas ietvaros. Atcerieties, ka ESTA apstiprinājums negarantē iekļūšanu Amerikas Savienotajās Valstīs; ierodoties ASV, jūs pārbaudīs muitas un robežsardzes dienesta darbinieks un noteiks jūsu tiesības iekļūt Amerikas Savienotajās Valstīs atbilstoši spēkā esošajiem noteikumiem un likumdošanai.
  • Ceļošana nav atļauta. Diemžēl jums nav atļauts ieceļot Amerikas Savienotajās Valstīs bezvīzu programmas ietvaros. Tas nenozīmē to, ka jums tiks liegta iebraukšana Amerikas Savienotajās Valstīs, vai to, ka jums nav atļauts ceļot; tas nozīmē tikai to, ka jums nav atļauts ieceļot ASV bezvīzu programmas ietvaros. Jūs saņemsiet kvīti par maksājumiem no jūsu kredītkartes; nākamais solis ir sazināties ar ASV Valsts departamentu vai ASV vēstniecību, lai pārrunātu vīzas saņemšanu.
  • Atļauja tiek izskatīta. Ja jūsu statuss ir norādīts kā “Tiek izskatīts”, tas nozīmē to, ka sistēma nav spējusi noteikt jūsu atļaujas statusu uzreiz, tāpēc jūsu ceļošanas atļauja tiek izskatīta padziļināti. Jūs saņemsiet informāciju par ceļošanas statusu pēc 72 stundām (un jūsu pieteikums var tikt apstiprināts vai atcelts). “Tiek izskatīts” nevienmēr nozīmē “nē”.

Vai ceļotājiem, ierodoties lidostā, ir jābūt līdzi ceļojuma autorizācijas izdrukai papīra formātā?

Jums nav obligāti jābūt līdzi ESTA statusa izdrukai — DHS (ASV Iekšzemes drošības departaments) būs pieejama jūsu ceļošanas atļaujas elektroniskā versija. Tomēr mēs iesakām izdrukāt ESTA ceļošanas atļauju, lai, nepieciešamības gadījumā, informētu jūsu pārvadātāju par ESTA atļauju, kā arī, lai jums būtu pieejams ceļošanas atļaujas numurs dokumentācijas aizpildīšanai.

Vai ceļotājiem ir nepieciešams atkārtoti pieprasīt ceļošanas atļauju izmantojot ESTA?

Ir dažādas situācijas, kuru rezultātā jums var nākties atkārtoti pieteikties ESTA ceļošanas atļaujai. Jums ir jāiesniedz atkārtots pieteikums tad, ja:

  • Jūsu pases derīguma termiņš ir beidzies un jūs saņēmāt jaunu pasi;
  • Jebkāda iemesla dēļ tika mainīts jūsu vārds/uzvārds;
  • Jūs nomainījāt dzimumu;
  • Mainīta jūsu pilsonība;
  • Jūsu dzīves apstākļi ir mainījušies tādā veidā, kas padara jūsu iepriekš sniegtās atbildes uz ESTA pieteikuma “jā” vai “nē” jautājumiem par neatbilstošām;
  • Jūsu iepriekšējās ESTA ceļošanas atļaujas derīguma termiņš ir beidzies, jo ir beidzies jūsu pases derīguma termiņš, vai ir pagājuši divi gadi kopš ceļošanas atļaujas saņemšanas.

Par jauna pieteikuma iesniegšanu tiks piemērota tāda pati maksa, kā par sākotnējā pieteikuma iesniegšanu.

Kā var pieteikties ESTA, ja nav piekļuves internetam?

ESTA ir pieejama tikai tiešsaistē; ceļotāji bez piekļuves internetam var vērsties pie trešajām pusēm (pakalpojumu sniedzējs, ceļojuma aģents, radinieki vai draugi) ar lūgumu iesniegt ESTA pieteikumu ceļotāja vārdā. Par visu informāciju, kas norādīta ESTA pieteikumā ceļotāja vārdā, atbildīgs ir ceļotājs.