FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva er ESTA?

ESTA er en forkortelse for Elektronisk System for Reiseautorisajon: et nettbasert program som administreres av toll- og grensebeskyttelsen i USA og “the Department of Homeland Security” for å forhåndssjekke reisende som planlegger en reise på 90 dager eller mindre til USA under «Visa-Waiver»-programmet for å forsikre seg om at de reisende ikke utgjør en sikkerhetsrisiko eller en risiko for å bryte loven.
ESTA ble innført 1. August 2008 for å øke sikkerheten i VWP, og har vært obligatorisk for alle reisende under «Visa Waiver»-programmet siden 12 januar 2009.

Hvordan søker jeg?

Nettsiden vår gir enkle instruksjoner for å opprette en ESTA-søknad; bare svar på spørsmålene i søknadsskjemaet vårt.
For å fullføre en ESTA-søknad trenger vi informasjon om passet ditt; eventuelle andre navn du bruker; dine historiske Visa transaksjoner til eller i USA; dine foreldres navn; fødselsby; fødselsnummer; kontaktinformasjon; din historikk med smittsomme sykdommer (hvis noen); din kriminelle historie (hvis noen); og et betalingskortnummer.

Hva er hensikten med en ESTA-autorisasjon?

En ESTA-autorisasjon kvalifiserer deg til å reise under «Visa Waiver»-programmet, men det betyr ikke nødvendigvis at du vil bli gitt adgang til USA. Adgang til USA er basert på inspeksjon av en offiser fra toll- og grensebeskyttelse i USA når du går i land i USA, og er etter eget skjønn.

Hvem er kvalifisert til å sende en ESTA-søknad?

Du er kvalifisert til å søke om ESTA hvis du er statsborger i et land med «Visa Waiver»-programmet, og planlegger å reise inn til USA med fly eller båt med en godkjent operatør.
Landene med et «Visa Waiver»-program er: Andorra, Australia, Østerrike, Belgia, Brunei, Chile, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Island, Irland, Italia, Japan, Latvia, Lichtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, New Zealand, Norge, Portugal, San Marino, Singapore, Slovakia, Slovenia, Sør- Korea, Spania, Sverige, Sveits, Taiwan og Storbritannia.
Hver enkelt reisende må ha et gyldig pass og en tur-returbillett, med returdestinasjonen utenfor USA. Hver enkelt reisende må søke om ESTA, inkludert mindreårige barn under 18 år, og oppfylle alle kvalifikasjonsvilkårene under «Visa Waiver»-programmet.

Må jeg søke om ESTA hvis jeg er statsborger i et VWP-land og…?

…også er lovlig fast bosatt i USA ?
Nei

…har et dobbelt statsborgerskap der det amerikanske statsborgerskapet er ett av de
Nei – statsborgere må bruke sitt amerikanske pass når de reiser inn til USA.

…også er en «landed immigrant» fra Canada, og reiser til USA via fastlandet?
Nei

…også er en «landed immigrant» fra Canada, og reiser til USA via fly eller båt?
Nei

… også er lovlig fast bosatt i USA?
Hvis du flyr med «VWP»-pass og bruker «VWP»,ja. Hvis du ikke reiser med «VWP»-pass og visum, er du ikke kvalifisert for ESTA.

…har gyldig visum ved reise?
Nei

…reiser til USA via fastlandet fra Canada eller Mexico, med et grønt I-94 kort?
Nei

…reiser til USA via fly eller båt fra Canada eller Mexico?
Ja

…kun reiser igjennom USA uten å bli værende der?
Ja

…er mindreåring under 18 år som reiser under «VWP»?
Ja

…er på reise med et kortvarig opphold i De amerikanske jomfruøyene eller Puerto Rico?
Ja

Når bør jeg sende ESTA-søknaden min?

Det anbefales å legge inn søknaden din så snart du bestemmer deg for å reise til USA under «Visa Waiver»-programmet, men man kan søke opp til 72 timer før avreise. Det er ikke nødvendig å vente til reiseruten din er bekreftet: Du trenger ikke konkret reiseinformasjon eller overnatting for å søke.
Det er ikke noe problem hvis du søker tidlig, og din ESTA utløper mens du fortsatt er i USA: Du kan fortsatt reise tilbake til hjemlandet som planlagt.

Tillater ESTA gruppesøknader?

Det er lett å sende inn gruppesøknader: Etter å ha sendt inn søknaden din, velg alternativet for å sende inn en ny søknad på nettsiden og fyll ut en ny søknad til den neste søkeren.

Kan jeg rette opp i feil informasjon i ESTA-søknaden min?

Bare visse feil i ESTA-søknaden kan rettes opp: din e-postadresse, ditt telefonnummer og din reiseinformasjon. Ved tilfeller av feil relatert til informasjon i passet, må du avbryte og søke på nytt, så det anbefales å fylle ut søknadsskjemaet presist.

Hva er gyldighetsperioden for en ESTA-søknad?

ESTA-autorisasjonen gjelder frem til passet utløper eller i to år fra datoen du ble godkjent til å reise, avhengig av hvilken dato som kommer først.

Hva gjør jeg om ESTA-autorisasjonen min ikke blir godkjent?

Hvis søknaden blir avslått, kan du fortsatt reise til USA under et visumprogram. Ta kontakt med din nærmeste amerikanske ambassade eller konsulatet for detaljer.

Er en ESTA-autorisasjon gyldig for flere turer til USA?

En gyldig ESTA-autorisasjon tillater deg å reise ubegrenset til USA.

Trenger jeg å søke på nytt hvis jeg kjøpte min ESTA-autorisasjon før ytterligere informasjon ble nødvendig i 2014?

Nei; alle aktuelle ESTA-autorisasjoner er fortsatt gyldige. Du vil bare bli pålagt å levere tilleggsinformasjon hvis du søker på nytt etter at den gjeldende fullmakten har utløpt.

Hva er responstiden på en ESTA-søknad?

I de fleste tilfeller er ESTA-resultatene tilgjengelige nesten umiddelbart, og du vil motta en e-post fra oss med informasjon om status innen 24 timer. I noen tilfeller kan det ta opptil 72 timer å få en besluttet status og få den sendt til din innboks.

Hva gjør jeg hvis jeg glemmer søknadsnummeret mitt?

Send en søknad via vår statusside med Bekreft/Sjekk ESTA, og ESTA nummeret ditt vil bli sendt til e- postadressen som er knyttet sammen med søknaden.

Kan en person sende en ESTA-søknad for en annen? Kan jeg søke for venner eller slektninger, eller kan de søke for meg?

ESTA tillater tredjeparts søknader, men den reisende er selv ansvarlig for innholdet og fullstendigheten av informasjonen på ESTA-søknaden.

Hvilke ESTA-dokumenter skal jeg ta med meg når jeg resier til USA?

Skriv ut PDF-filen med ESTA-nummeret ditt og ha den sammen med andre reisedokumenter på reisedagen. Offiserer ved grensen til USA har elektronisk tilgang til ESTA-godkjenningen din, men det kan være flyselskapet krever å se utskriften ved innsjekking.

Når bør jeg søke om en ny ESTA-autorisasjon?

Du må sende inn en ny søknad hvis ESTA-autorisasjonen har utløpt og du ønsker å reise til USA. Dessverre kan ikke ESTA-autorisasjoner fornyes direkte på dette tidspunktet. Søk om en ny ESTA-autorisasjon dersom du:

  • – Endrer navn av en grunn;
  • – Mottar et nytt pass;
  • – Endrer kjønn;
  • – Endrer statsborgerskap;
  • – Opplever en endring i situasjonen din som gjelder ESTA-autorisasjonen, enten det er rettslig eller medisinsk.