FAQ – Najčastejšie otázky

Čo je ESTA?

ESTA je skratka pre Electronic System for Travel Authorization: on-line program, spravovaný Colné a pohraničnej správou a Ministerstvom pre vnútornú bezpečnosť pre predbežný skríning cestujúcich do USA na 90 dní alebo menej v rámci bezvízového programu, aby sa zabezpečilo, že nepredstavujú právne alebo bezpečnostné riziko.
Systém ESTA bol zavedený 1. augusta 2008, na posilnenie bezpečnosti programu bezvízového styku, a je povinný pre všetkých cestujúcich podľa bezvízového programu od 12. januára 2009.

Ako podám žiadosť?

Naše webové stránky ponúkajú jednoduché inštrukcie pre podanie žiadosti ESTA; stačí odpovedať na otázky v našom formulári
Pre dokončenie žiadosti ESTA budete potrebovať údaje z vášho pasu; vaše ďalšie používané mená; vízovú históriu z ciest do Spojených štátov; mená vašich rodičov; vaše mesto narodenia; akejkoľvek štátne identifikačné číslo (rodné číslo); vaše kontaktné údaje; vašu históriu nákazlivých chorôb, ak existuje; vašu kriminálnu históriu, ak existuje; a číslo platobnej karty.

Čo ESTA umožňuje?

Oprávnenie ESTA vás kvalifikuje pre cestovanie v rámci bezvízového programu, ale nemusí to nutne znamenať, že vám bude umožnený vstup do Spojených štátov. Vstup do Spojených štátov je založený na miestnej kontrole zo strany colných a pohraničných orgánov a je na ich uváženiu.

Kto je oprávnený podať žiadosť ESTA?

Máte nárok žiadať o ESTA, ak ste občanom krajiny z programu bezvízového styku plánujúce cestu do Spojených štátov letecky alebo po mori so schváleným prepravcom
Krajina bezvízového programu sú :.Andorra, Austrália, Rakúsko, Belgicko, Brunej, Čile, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Island, Írsko, Taliansko, Japonsko, Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Litva, Luxembursko, Malta, Monako, Holandsko , Nový Zéland, Nórsko, Portugalsko, San Marino, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Južná Kórea, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Taiwan a Spojené kráľovstvo.
Každý cestujúci musí mať platný cestovný pas a spiatočnú letenku, a ich cesta musí končiť mimo Spojené štáty. Každý cestujúci musí požiadať o povolenie, vrátane maloletých detí do 18 rokov a splniť všetky podmienky oprávnenosti programu bezvízového styku.

Musím žiadať o ESTA, ak som občan krajiny z programu bezvízového styku a …?

… mám tiež zákonné trvalé bydlisko v Spojených štátoch?
Nie

… Mám dvojité občianstvo vrátane amerického?
Nie – pri vstupe do Spojených štátov použite svoj americký pas

… Som prisťahovalec z Kanady a cestujem do Spojených štátov po súši?
Nie

… Som prisťahovalec z Kanady, a cestujem do Spojených štátov po mori alebo vzduchom?
Áno

… Mám legálne trvalé bydlisko v Spojených štátoch?
Ak cestujete s pasom krajiny bezvízového programu as využitím programu bezvízového styku, áno. Ak necestujete s pasom krajiny programu bezvízového styku a máte vízum, nemáte nárok na ESTA.

… Mám platné vízum v čase cesty?
Nie

… Cestujem do Spojených štátov po súši cez Kanadu alebo Mexiku sa zelenou kartou I-94?
Nie

… Cestujem do Spojených štátov po mori alebo vzduchom cez Kanadu alebo Mexiko?
Áno

… Iba prechádzam cez územie Spojených štátov a nechcem tam zostať?
Áno

… Som maloletý, je mi menej ako 18 rokov a cestujem v rámci programu bezvízového styku?
Áno

… Cestujem a plánujem krátkodobý pobyt na amerických Panenských ostrovoch alebo v Portoriku?
Áno

Kedy by som mal / a predložiť svoju žiadosť ESTA?

Odporúča sa podať žiadosť, akonáhle sa rozhodnete cestovať do Spojených štátov v rámci bezvízového programu, ale je možné požiadať až do 72 hodín pred cestou. Nie je potrebné čakať, až budete mať potvrdený cestovný program: pre žiadosť nepotrebujete konkrétne informácie alebo zabezpečené ubytovanie.
Nehrozí vám žiadna pokuta, ak zažiadate skoro a vaše ESTA povolenia vyprší, keď budete ešte v Spojených štátoch: Môžete stále odísť späť do krajiny pôvodu, ako sa plánovalo.

Umožňuje ESTA skupinové žiadosti?

Je ľahké vaše žiadosti zoskupiť: po odoslaní žiadosti vyberte možnosť podať novú žiadosť na stránke s poďakovaním a vyplňte novú žiadosť pre ďalšieho žiadateľa.

Môžem opraviť chyby v mojich informáciách počas vypĺňania žiadosti ESTA?

Iba niektoré chyby v aplikáciách ESTA môžete opraviť: e-mailovú adresu, telefónne číslo a vaše cestovné informácie. V prípade chyby v informáciách o cestovnom doklade musíte žiadosť zrušiť a začať znovu, takže je dobré byť pri vypĺňaní žiadosti čo najpresnejší.

Aká je doba platnosti žiadosti ESTA?

Povolenie ESTA je platné, kým váš pas nevyprší alebo po dobu dvoch rokov odo dňa, kedy vám bola povolenie udelené, podľa toho, ktorá situácia nastane skôr.

Čo keď moje povolenie ESTA nebude schválené?

Ak je vaša žiadosť zamietnutá, môžete stále cestovať do Spojených štátov v rámci vízového programu. Obráťte sa na najbližšie americké veľvyslanectvo alebo konzulát pre podrobnejšie informácie.

> Je povolenie ESTA platné pre opakované cesty do Spojených štátov?

Platné povolenie ESTA vám umožňuje neobmedzený počet ciest do Spojených štátov.

Musím žiadať znova, keď som získal povolenie ESTA predtým, že začali byť vyžadované ďalšie informácie v roku 2014?

Nie; všetky súčasné ESTA povolenia sú stále platné. Budete musieť iba poskytnúť dodatočné informácie, ak budete odosielať žiadosť po vypršeniu platnosti existujúceho povolenia.

Aká je doba vybavenia žiadosti ESTA?

Vo väčšine prípadov sú výsledky ESTA k dispozícii takmer okamžite, a náš e-mail informujúci vás o stave žiadosti dostanete v priebehu 24 hodín. Preverenie žiadosti a odoslania emailu trvať až 72 hodín.

Čo mám robiť, ak zabudnem svoje číslo žiadosti?

Stačí zaslať požiadavku prostredníctvom stránky Overiť / Skontrolovať stav ESTA, a vaše číslo žiadosti ESTA bude zaslané na e-mailovú adresu spojenú s vašej žiadosti.

Môže jedna osoba podať žiadosť ESTA za niekoho iného? Môžem žiadať za priateľov alebo príbuzných, alebo môžu oni žiadať za mňa?

ESTA umožňuje žiadosti od iných osôb, ale osoba, ktorá cestuje, je v konečnom dôsledku zodpovedná za pravdivosť a úplnosť akýchkoľvek informácií poskytnutých v žiadosti ESTA.

Pri ceste do Spojených štátov, aké ESTA doklady by som mal / a mať so sebou?

V deň cesty si vytlačte PDF s číslom ESTA a uložte ho k cestovným dokladom. Kým úradníci colnej a hraničnej kontroly Spojené štáty hraniciach úradníci majú elektronický prístup k vašej schválenej žiadosti ESTA, ale váš letecký či iný dopravca môže požadovať papierový výtlačok pri nástupe.

Kedy by som mal požiadať o nové povolenie ESTA?

Podajte novú žiadosť, ak vaše povolenie ESTA vypršalo a chcete cestovať do Spojených štátov. ESTA povolenie bohužiaľ nemožno momentálne priamo obnoviť. Inak musíte požiadať o nové povolenie ESTA, ak:

  • – Zmeníte svoje meno z akéhokoľvek dôvodu;
  • – Dostanete nový pas;
  • – Zmeníte svoje pohlavie;
  • – Zmeňte občianstvo;
  • – Nastane zmena situácie, ktorá sa vzťahuje na Vaše povolenie ESTA, či už právne alebo zdravotnej.