FAQ – pogosto zastavljena vprašanja

Kaj je ESTA?

ESTA je kratica za elektronski sistem za odobritev potovanja: spletni program, ki ga upravljajo carinski in mejni organi Ministrstva za domovinsko varnost, da vnaprej preveri potnike, ki načrtujejo potovanje v Združene države za 90 dni ali manj, v skladu s Programom za odpravo vizumov, da zagotovi, da ne ogrožajo varnosti ali ne nosijo tveganja za kazenski pregon.
ESTA je bila vzpostavljena 1. avgusta 2008, da poveča varnost Programa za odpravo vizumov, in je obvezna za vse potnike v skladu s Programom za odpravo vizumov od 12. januarja 2009.

Kako oddam vlogo?

Naša spletna stran ponuja preprosta navodila za uporabo sistema ESTA; le odgovorite na vprašanja v našem obrazcu.
Da bi zaključili svojo vlogo ESTA, boste potrebovali vaše podatke o vašem potnem listu; vsaka druga imena, ki ji uporabljate; vaša zgodovina vlaganja vlog za vizume za Združene države Amerike; imena vaših staršev; vaše kraj rojstva; vsaka nacionalna identifikacijska številka, če jo imate; vaše kontaktne informacije; vaša zgodovina nalezljivih bolezni, če obstaja; vaša kriminalna preteklost, če obstaja; in številka kreditne kartice.

Kaj zame pomeni ESTA dovoljenje?

Z ESTA dovoljenjem izpolnjujete pogoje za potovanje v skladu s Programom za odpravo vizumov, vendar to ne pomeni, da boste tudi nujno sprejeti v Združene države. Vstop v Združene države Amerike temelji na podlagi pregleda s strani carinskih in mejnih organov, potem ko se izkrcate v Združenih državah, in ti delujejo po svoji presoji.

Kdo je upravičen do oddaje ESTA vloge?

Do prošnje za ESTA ste upravičeni, če ste državljan države, ki je vključena v Program za odpravo vizumov in načrtujete potovanje v Združene države Amerike po zraku ali morju, z odobrenim prevoznikom.
Države, vključene v Program za odpravo vizumov, so: Andora, Avstralija, Avstrija, Belgija, Brunej, Češka republika, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Islandija, Irska, Italija, Japonska, Južna Koreja, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Monako, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Nova Zelandija, Portugalska, San Marino, Singapur, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Tajvan in Združeno kraljestvo.
Vsak potnik mora imeti veljaven potni list in povratno vozovnico, njihovo potovanje pa se mora končati zunaj Združenih držav Amerike. Vlogo mora pridobiti vsak potnik, vključno z mladoletnimi otroci pod 18, in izpolnjevati vse pogoje za upravičenost do Programa za odpravo vizumov.

Moram vložiti vlogo za ESTA, če sem državljan države, vključene v Program za odpravo vizumov, in…?

…imam tudi zakonito stalno prebivališče v Združenih državah?
Ne

…sem dvojni državljan tudi z državljanstvom ZDA?
Ne – državljani morajo ob vstopu v ZDA uporabljati svoj ameriški potni list.

…sem priseljenec v Kanado in potujem v Združene države Amerike po kopnem?
Ne

… sem priseljenec v Kanado in potujem v Združene države Amerike po kopnem?
Da

… imam tudi zakonito stalno prebivališče v Združenih državah?
Če potujete s potnim listom države, vključene v Program za odpravo vizumov in uporabljate Program za odpravo vizumov, da. Če potujete s potnim listom države, ki ni vključena v Program za odpravo vizumov in vizumom, niste upravičeni do ESTA.

…imam veljaven vizum v času potovanja?
Ne

…potujem v Združene države Amerike po kopnem preko Kanade ali Mehike, pod zeleno karto I-94?
Ne

…potujem v Združene države Amerike po zraku ali morju preko Kanade ali Mehike?
Da

…sem v tranzitu prek Združenih držav in ne bom ostal tam?
Da

…sem mlajši od 18. let in potujem v skladu Programom za odpravo vizumov?
Da

…potujem za kratkoročno bivanje na Ameriško Deviško otočje ali Portoriko?
Da

Kdaj naj posredujem svojo ESTA vlogo?

Priporočamo vam, da vložite vlogo takoj, ko se odločite za potovanje v Združene države Amerike v skladu s Programom za odpravo vizumov, vendar jo lahko vložite do 72 ur pred začetkom potovanja. Ni vam treba čakati, da bo vaše potovanje potrjeno: za vložitev vloge ne potrebujete konkretnih potovalnih informacij ali nastanitve.
Ni kaznivo, če uporabite zgodnjo prijavo in vaša ESTA poteče, medtem ko ste še vedno v Združenih državah. Še vedno lahko odpotujete v vašo državo izvora, kot je bilo načrtovano.

Ali ESTA omogoča skupinsko prijavo?

Vaše vloge lahko enostavno združite v skupino: po vložitvi vaše vloge izberite možnost vložiti nov zahteve na strani z zahvalo in izpolnite novo vlogo za naslednjega vlagatelja.

Lahko popravim napake v moji ESTA vlogi?

Le nekatere napake v ESTA vlogi se lahko popravijo: e-poštni naslov, telefonska številka in vaše potovalne informacije. V primeru napake v podatkih o potnem listu, morate vlogo preklicati in vložiti novo, zato je najbolje, da ste med izpolnjevanjem obrazca natančni.

Kolikšno je obdobje veljavnosti ESTA?

ESTA dovoljenje je veljavno, dokler velja vaš potni list ali dve leti od datuma, ko vam je bilo izdano, pri čemer velja tisto, kar pride prej.

Kaj, če moj ESTA dovoljenje ni odobreno?

Če je vaš zahtevek zavrnjen, si še vedno potujete v Združene države pod vizumskim programom. Vložite prošnjo za vizum na najbližjem veleposlaništvu ali konzulatu ZDA.

Je ESTA dovoljenje veljavno za večkratno potovanje v Združene države Amerike?

Veljavno ESTA dovoljenje vam omogoča neomejeno število vstopov v Združene države.

Moram vložiti novo vlogo, če sem ESTA dovoljenje pridobil pred 2014, ko so bile zahtevane dodatne informacije?

Ne; vsa izdana ESTA dovoljenja so še vedno veljavna. Dodatne informacije boste morali vpisati, če znova prijavite, ko bo vaše trenutno dovoljenje prenehalo veljati.

Kakšen je odzivni čas pri vložitvi ESTA vloge?

V večini primerov so ESTA rezultati so na voljo skoraj v hipu, znotraj 24 ur boste prejeli našo e-pošto, ki vas bo obvestil o statusu. Vendar pa lahko traja tudi do 72 ur, da prejmete določitev statusa in da prejmete e-pošto.

Če pozabim mojo številko vloge, kaj naj naredim?

Samo pošljite vlogo preko naše Preveri/Preglej status ESTA strani in vaša ESTA številka bo poslana e-poštni naslov, povezan z vašo vlogo.

Lahko neka oseba vloži ESTA vlogo za drugega? Ali lahko zaprosim za prijatelje ali sorodnike, ali lahko oni vložijo vlogo zame?

ESTA omogoča vložitev s strani tretjih oseb, vendar je na koncu potnik tisti, ki je odgovoren za resničnosti in popolnosti kakršnih koli informacij, vpisanih v vlogo ESTA.

Ko potujem v Združene države Amerike, katere ESTA dokumente moram imeti s seboj?

Na dan potovanja natisnite PDF z vašo ESTA številko in jo imejte skupaj z vašimi drugimi potovalnimi dokumenti. Medtem ko lahko mejni uradniki Združenih držav elektronsko dostopajo do vašega ESTA dovoljenja, lahko letalski ali ladijski prevoznik zahteva izpis pri prijavi.

Kdaj naj ponovno zaprosim za novo ESTA dovoljenje?

Novo vlogo morate vložiti, če je vaše ESTA dovoljenje prenehalo veljati in želite potovati v Združene države. Na žalost, ESTA dovoljenja trenutno ni mogoče neposredno obnoviti. Sicer pa se za novo ESTA dovoljenje prijavite, če ste:

  • – Spremenili ime zaradi kakršnega koli razloga;
  • – Dobili nov potni list;
  • – Spremenili spol;
  • – Spremenili svojo državo državljanstva;
  • – Doživeli spremembo v vašem stanju, kakor je vpisano v vašem ESTA dovoljenju, ne glede, če je to pravno ali zdravstveno.