ESTA – potovalno dovoljenje: Pogosta vprašanja (FAQ)

 

Kaj je potovalno dovoljenje za Združene države Amerike?

ZDA imajo zdaj s potovalnim dovoljenjem orodje za svoj Program za odpravo vizumov, s čimer se zagotovi, da je potovanje brez vizumov bolj varno. ESTA (elektronski sistem za odobritev potovanja) omogoča državljanom držav, ki sodelujejo v Programu za odpravo vizumov, da pridobijo potovalno dovoljenje prek spleta, v nekaj minutah, ko načrtujejo potovanje v Združene države.

Kdo mora zaprositi za ESTA?

Če potujete v Združene države kot del Programa za odpravo vizumov in po zraku ali morju, boste morali zaprositi za odobritev potovanja skozi ESTA. Potniki vseh starosti, ki niso zavezani k pridobitvi vizuma (dojenčki so vključeni) mora dobiti dovoljenje pred potovanjem v Združene države. Dovoljenja lahko pridobivajo tretje osebe v imenu potnika.

Ali mi odobreno potovalno dovoljenje jamči za vstop v Združene države Amerike?

Na žalost ne. Odobreno potovalno dovoljenje pomeni, da ste upravičeni do potovanja v Združene države kot del Programa za odpravo vizumov, ampak primernost za vstop v Združene države bo ocenjena ob prihodu do carinskih in mejnih organov. Na podlagi pregleda lahko obstaja razlog za zavrnitev vstopa v Združene države, bodisi v skladu z določbami Programa za odpravo vizumov ali zakoni Združenih držav.

Je ESTA isto kot vizum?

ESTA dovoljenje ni vizum, pač pa zgolj pred-dovoljenje do potovanja v skladu s Programom za odpravo vizumov, ki je namenjen za omogočanje potnikom, da zaobidejo vizumski proces. ESTA dovoljenje ni enako vizumu Združenih držav in ga ni mogoče zamenjati za vizum v razmerah, kadar za potovanje vizum ni potreben. Če posedujete veljaven vizum za potovanje v Združene države, potovalno dovoljenje skozi sistem ESTA ni potrebno: s tem vizumom lahko zakonito potujete v in iz Združenih držav.

Kako dolgo je moje ESTA dovoljenje veljavno?

ESTA dovoljenje je veljavno, dokler vaš potni list ne poteče, ali do dveh let po odobritvi vašega dovoljenja-kateri datum pride prej. ESTA dovoljenje je mogoče razveljaviti, in v tem primeru je neveljavno takoj. Da se prepričate, kako dolgo je vaše ESTA dovoljenje veljavno, preverite ” Authorization Approved” del vaše vloge: datum poteka vašega dovoljenja je na voljo tam.

Kdaj se moram prijaviti za ESTA?

Lahko se prijavite za ESTA dovoljenje takoj, ko veste, da boste potovali v Združene države Amerike, tudi če še ne poznate vašega celotnega potovalnega načrta. Vendar pa Ministrstvo za domovinsko varnost svetuje, da nam posredujete vašo prijavo najmanj 72 ur pred potovanjem, da bo vaše dovoljenje na voljo na datum potovanja.

Kako daleč vnaprej pred potovanjem je potrebno zaprositi za potovalno dovoljenje skozi ESTA?

Lahko se prijavite za vaše ESTA dovoljenje kadarkoli pred potovanjem, ampak je glede na DHS preudarno, da se prijavite najkasneje 72 ur preden odidete na pot. V veliki večini primerov bo sistem ESTA potrdil ali zavrnil vaše dovoljenje v roku ene minute po prejemu vaše prijave, vendar se občasno pojavljajo sistemske zamude in te je treba upoštevati. Vse je v redu, tudi če niste končali z vašim načrtovanjem potovanja: še vedno lahko vložite vlogo za ESTA, ne da bi določili vaš načrt potovanja ali naslov, na katerem boste bivali, in vam ne bo potrebno posodobiti informacij na vašem ESTA dovoljenju. ESTA sicer sprejema vloge prek spleta v zadnji minuti ali potnikov v nujnih primerih, ampak je najbolje, da se ne izkrcate v Združenih državah brez ESTA dovoljenja.

Se lahko potniki za ZDA prijavijo za ESTA brez posebnega potovalnega načrta?

Seveda lahko! Če ste na poti v Združene države v skladu s Programom za odpravo vizumov, vendar še ne poznate naslova, kjer boste bivali, preprosto vpišite hotel ali približno lokacijo, ki je vaša destinacija v Združenih državah. Lahko (vendar ni obvezno) posodobite informacije v ESTA, ko bo vaše dovoljenje odobreno.

Ali državljani držav, ki sodelujejo v Programu za odpravo vizumov potrebujejo potovalno dovoljenje, če so le v tranzitu skozi Združene države na poti v drugo državo?

Če ste državljan države, ki je del Programa za odpravo vizumov in ste le v tranzitu skozi Združene države, boste morali bodisi uporabiti vizum ali ESTA dovoljenje. Če ste le v tranzitu prek Združenih držav in ne boste ostali, vpišite “v tranzitu” in vaš končni namembni kraj v polje “Naslov v Združenih državah Amerike” v vaši ESTA vlogi.