FAQ – frågor och svar

Vad är ESTA?

ESTA är en engelsk akronym för elektroniskt system för reseauktoritet: ett online program som sköts av tull- och gränskontrollen och Department of Homeland Security för att förkontrollera resenärer som planerar att resa till USA i 90 dagar eller mindre under Visa Waiver programmet.
ESTA skapades den 1:a augusti 2008 för att stärka VWPs säkerhet och har varit obligatoriskt för alla resenärer i Visa Waiver programmet sedan den 12 januari 2009.

Hur ansöker jag

Vår webbsida erbjuder enkla instruktioner om hur man gör en ESTA-ansökan.
För att fullfölja en ESTA-ansökan behöver du din passinformation; alla din namn: din tidigare visumhistoria för resor till USA: dina föräldrars namn: din födelseort: nationella personnummer: kontaktinformation: sjukdomshistoria (om du har någon): din kriminella bakgrund (om du har någon) och ett kreditkortsnummer.

Vad gör en ESTA-reseauktoritet?

En reseauktoritet kvalificerar dig för resor under Visa Waiver programmet, men det innebär inte nödvändigtvis att du kommer in i USA. Inträde till USA godkänns eller nekas av en tull- och gränskontrollstjänsteman när du kommer till USA och är helt deras beslut.

Vem är behörig för en ESTA-ansökan

Du är behörig att ansöka om ett ESTA om du är medborgare i ett Visa Waiver land och planerar att resa till USA via luften eller havet, via en godkänd transport.
Visa Waiver Programmets länder är: Andorra, Australien, Österrike, Belgien, Brunei, Chile, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Irland, Italien, Japan, Lettland, Lichtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Portugal, San Marino, Singapore, Slovakien, Slovenien, Sydkorea, Spanien, Sverige, Schweiz, Taiwan och Storbritannien.
Varje resenär måste ha ett giltigt pass eller en flerresebiljett om deras resa har sin slutdestination utanför USA. Varje resenär måste ansöka, inklusive barn under 18, och möta kraven i Visa Waiver programmet.

Behöver jag ansöka om ett ESTA om jag är medborgare i ett VWP-land och…?

… är lagligt bosatt i USA? ?
Nej

… har ett dubbelt medborgarskap, det ena amerikanskt?
Nej, medborgare använder sitt amerikanska pass när de kommer till USA.

… är kanadensisk immigrant och reser till USA via land?
Nej

… är kanadensisk immigrant och reser till USA via luften och havet?
Ja

… är permanent bosatt i USA?
Om du reser med ditt VWP-pass och använder VWP, ja. Om du inte reser under ditt VWP-pass och ett visum, är du inte behörig till ESTA.

… har ett godkänt visum?
Nej

… reser till USA via land från Kanada eller México under det gröna I-94-kortet?
Nej

… reser till USA genom havet eller luften via Kanada eller México?
Ja

… byter via USA men tänker inte stanna i landet br>Ja

… är under 18 år men behörig för VWP?
Ja

… reser för för en kort resa till de amerikanska Virgin Islands eller Puerto Rico?
Ja

När ska jag skicka in min ESTA-ansökan?

Det rekommenderas att du gör din ansökan så fort du har bestämt dig för att resa till USA under Visa Waiver Programmet men senaste 72 timmar innan avresa. Det finns inget behov att vänta till din resplan är bestämd: Du behöver inte lämna direkt reseinformation eller uppgifter om boende för att ansöka.
Det finns inget straff om du ansöker tidigt och ditt ESTA går ut medan du fortfarande är i USA: du kan fortfarande resa tillbaka till ditt avreseland som planerat.

Tillåter ESTA gruppansökningar?

Det är lätt att slå ihop era ansökningar: Efter att du har skickat in din ansökan, välj alternativet att skicka in en ny ansökan på ”tack-så-mycket-sidan” och fyll i en ny ansökan för nästa resenär.

Kan jag ändra ett fel i min ESTA-ansökan?

Endast vissa fel kan ändras i ESTA-ansökningarna: din mejladress, ditt telefonnummer och din reseinformation. Om felet gäller passinformationen måste du avbryta eller skicka in en ny ansökan, så det bästa är att vara noggrann när man fyller i ansökningsformuläret.

Hur länge är ESTA-ansökan giltig?

En ESTA-ansökan är giltig till dess att ditt pass går ut eller i två år efter utfärdsdatumet, vilket datum som än är tidigast.

Vad händer om min ESTA-auktoritet inte godkänns?

Om din ansökan nekas kan du fortfarande resa till USA under ett visumprogram. Ansök på närmaste amerikanska ambassad eller konsulat för mer detaljer.

Är en ESTA-auktoritet giltig för flera resor till USA?

En godkänd ESTA-auktoritet tillåter dig ett obegränsat antal inträden till USA.

Behöver jag förnya min ESTA-auktoritet om jag fick den innan ytterligare information krävdes år 2014?

Nej; alla nuvarande ESTA-auktoriteter är fortfarande godkända. Du kommer bara att begäras att skicka in ytterligare information när den nuvarande auktoriteten går ut.

Hur lång är svarstiden för ESTA-ansökan?

I de flesta fallen är ESTA-resultatet tillgängligt nästan direkt och du kommer att få ett mejl som informerar dig om din status inom 24 timmar. Men, det kan ta upp till 72 timmar innan besluten och mejlet kommer till din inkorg.

Jag har glömt mitt ansökningsnummer, vad ska jag göra?

Skicka in en ansökan genom vår Verifiera/Kontrollera ESTA-statussida och ditt ESTA-nummer kommer att skickas till mejladressen som är kopplad till din ansökan.

Kan en person ansöka åt någon annan? Kan jag ansöka åt vänner och släktingar, eller de åt mig?

ESTA godkänner att en tredje part gör ansökningarna, men den resande personen är ansvarig för sanningshalten och fullföljandet av informationen som skickas in i ESTA-ansökan.

När jag reser till USA, vilka ESTA-dokument behöver jag ha med mig?

På resdagen rekommenderas det att du har med dig en papperskopia med ditt ESTA-nummer tillsammans med dina andra resedokument. Även om amerikanska tulltjänstemän har elektronisk tillgång till ditt godkända ESTA kan ditt flygbolag eller resetransportör kräva en utskriven kopia vid incheckning.

När ska jag förnya min ESTA-auktoritet?

Du borde skicka in en nya ansökan om din ESTA-auktoritet går ut och du vill åka till USA. Tyvärr, kan inte ESTA-auktoriteterna förnyas med en gång. Ansök om en ny ESTA-auktoritet om du:

  • – Har ändrat ditt namn av någon anledning:
  • – Har fått ett nytt pass:
  • – Har bytt kön:
  • – Har bytt medborgarskap:
  • – Har upplevt en ändring av din situation som påverkar ESTA-auktoriteten, vare sig den är juridisk eller medicinsk.