Visa Waiver Programmet (VWP) & Medlemsländerna

 

Vad är Visa Waiver Programmet (VWP)?

Visa Waiver Programmet är ett amerikansk program som tillåter nationaliteter och medborgare i vissa länder att resa till USA utan visum. Det gäller för företagare och turistresor, men endast för vistelser i 90 dagar eller mindre.

Vilka länder deltar i Visa Waiver Programmet?

Visa Waiver Programmet är tillgängligt för nationalitet ifrån:

Andorra Ungern Norge
Australien Island Portugal
Österrike Irland San Marino
Belgien Italien Singapore
Brunei Japan Slovakien
Chile Lettland Slovenien
Tjeckien Liechtenstein Sydkorea
Danmark Litauen Spanien
Estland Luxemburg Sverige
Finland Malta Schweiz
Frankrike Monaco Taiwan
Tyskland Nederländerna Storbritannien
Grekland Nya Zeeland

Vem är behörig att ansöka om ett ESTA under Visa Waiver Programmet (VWP)?

Du kan delta i Visa Waiver programmet om du:

  • Reser till USA som turist, företag eller för byte:
  • Kommer att stanna i USA i mindre än 90 dagar:
  • Är medborgare eller föremål för Visa Waiver programmet som listas ovan
  • Har ett giltigt pass från det landet;
  • Har resplaner vars slutdestination inte är till ett närliggande område eller ö angränsande till USA, om du inte är boende i området;
  • Har en returbiljett, eller en flerresebiljett med en godkänd transporttjänst inom Visa Waiver programmet.
  • Har fått en godkänd auktoritet från ESTA
  • För att bli godkänd av en tjänsteman vid USAs tull- och gränskontroll ska du möta kraven för Visa Waiver programmet och inte kvalificeras som otillåtlig enligt immigrations- och nationalitetslagen.
  • Avstå rätten att överklaga, motsätta eller kontrollera beslutet att inspekteras av en amerikansk tull-och gränskontrolltjänsteman, inklusive beslutet att utvisa dig från USA baserat på Visa Waiver-ansökan, om du inte ansöker om asyl.
  • Bekräfta återigen att du avstår från rättigheterna att kontrollera, överklaga eller motsätt dig USAs utvisningsrätt i relation till Visa Waiver programmets ansökan genom bestämmelserna som krävs för den biometriska informationen (fotografier och/eller fingeravtryck);
  • Bekräfta återigen att du inte utgör ett hot för hälsan, säkerheten eller välfärden i USA;
  • Bekräfta att du fortfarande uppfyller alla krav för Visa Waiver programmet sedan ditt tidigare inträde till USA under det ovan nämnda programmet.